PASTACIDAN - Bi Dilim Daha! bir Teknoloji Projesidir
Diğer Kategorisinde yer almakta ve İş Modeli B2B ve B2C’dir
1054 Yatırımcı Pay Aldı.
198 Nitelikli Yatırımcı Yatırım Yaptı.
2022, operasyonumuzun alt yapı çalışmaları, şef ve üye kazanımları ve uygulamanın MVP modülünün hayata geçirilmesi ile geçmiş, 2022 Kasım ayında İstanbul’un hem Avrupa hem de Anadolu yakalarında 70 Adet üye üretici ile başlayan test satışlarımız, yeni yıl arifesinde oluşan özellikli ürün satışlarıyla desteklenerek 2023 itibariyle organik satışlara başlamış, iş modeline B2B kanalını da ekleyerek, an itibari ile 200+ üretici, 550+ sipariş, 3250+ adet bazında siparişe ulaşmıştır.
2023 yılı itibariyle, sağlıklı tatlı pasta pazarındaki potansiyele, oluşan talepler ve üye iş yerlerinin bu yönde artışıyla farkındalık kazanan ekibimiz, sürdürülebilirlik ilkesiyle üretim yapan şeflerin de varlığıyla, her türlü tatlı/pasta sever tüketiciye hitap eden, tatlı/pasta/çikolata dikeyinde ayrışan bir pazar yeri olarak konumunu güçlendirmiştir.
Takımımız yazılım biriminde görev alan arkadaşımızın taahhütlerini beklenen doğrultuda gerçekleştirememesi sebebiyle, 2022 ilk çeyrekte karşılıklı yollarımızı ayırma kararı alınmıştır. Fonun aktarım süreçleri akabinde, teknik yönetime Yapı ve Kredi Bankası ve Halk Bankası'nda "Head of IT" birimlerinde görev almış ve kurumsal hayatı sonlandırırken, girişim ekosistemine olan ilgisini PASTACIDAN'a önceki turda yaptığı yatırımla ve İTÜ Çekirdek mentörlüğüyle tanıdığımız Önder Haydaroğlu, takımımız teknik yönetim birimine katılmıştır. Kendisiyle pazarı kaçırmamak ve pazar validasyonunu hızlıca görebilme amaçlı ürün tarafında stratejik değişik noktasında karar alınmış ve ürünümüzün MVP versiyon gereklilikleri, entegrasyon süreçleri kendisi yönetiminde planlanmıştır. 2022 son çeyrekte test siparişleri alınmaya başlanmış, Aralık 2022'de ürün uygulama mağazalarında testleri tamamlanmış, yılbaşı destekli siparişlerle organik siparişler almaya başlanmıştır. Bu süreçlerle eş zamanlı partnership modelinde çalışma kurgusuyla, deneyimli yazılım şirketleriyle görüşmelerimiz oldukça ayrıntılı ve titizlikle yönetilmiş, nihayetlenme aşamasındadır.
Takımımız Satış Operasyon birimine katılan Hülya Tacenur, QNB Finansbank Özel Müşteri Bankacılığı'ndaki tecrübelerini Pastacıdan'a aktararak, B2B kanalının iş modelimize katılmasının temellerini atmış, satış operasyon süreçlerinden sorumludur. 2023 Aralık itibariyle, 40'ı aşkın, her gün artan sayıda, küçük, orta ve büyük işletmeyle, proje bazlı ya da süreklilik arz eden siparişlerle B2B kanalında da ürün-pazar uyumuna dair olumu sinyalleri alarak yolumuza devam ediyoruz. Pazara çıkışımızdan kısa bir süre sonra L'oréal, Dedeman Otelleri, EagleBurgmann, Arcon Kozmetik, Cosmed, Turkcell, Denizbank, T.C. İşbankası, Erco Boya, Sheraton Otelleri gibi marka ve kurumlarla, farklı hastane grupları ve restoranlarla çeşitli modellerde iş birlikleri gerçekleştirilmiş, her iki gelir kanalının da birbirini desteklemesi yönünde satış stratejileri oluşturulmuştur.
Sosyal Medya birimine Ece Yılmaz'ın katılımı ile, tanıtım çalışmalarımız ve sosyal medyada görünürlüğümüz hız kazanmış, takımın verimliliğinin artışına oldukça fayda sağlamıştır. Sosyal medya çalışmalarımızın satışlara yansıması kendisiyle deneyimledik.
Mart ayı süresince ODTÜ'de öğrencilik hayatıyla eş zamanlı operasyon birimimizde staj yapan Ali Kaytan, operasyon süreçlerinin iyileştirilmesine katkı sunmuş, ilerleyen süreçlerde genişleyecek takımımız adayları arasında şimdiden yerini almıştır.
Yatırım turu sonrası, İtü Çekirdek Ön Kuluçka girişimleri arasına girmek adına kabul alınmıştır. Kısa bir süre sonra Eğitim Sonu Jürisi'ni başarılı bir şekilde tamamlanmış ve 2023 Big Bang sürecine devam etmeye hak kazanılmıştır.
25 Nisan 2023 tarihinde, Microsoft For Startups Founders Hub' a üyelik başvurumuz onaylanmış ve Microsoft tarafından girişimimize 25.000 Dolar değerinde kullanım ödülü verilmiştir.
Üçüncü çeyrek içindeki süreçte tamamen organik ilerleyen, pazarlama harcamalarından bağımsız, 5000+ indirme, 500 adeti aşan sipariş, 3250 adeti aşan adet bazında sipariş, %11 aylık işlem hacmi artış ortalaması 200’e yaklaşan üye iş yeri sayısı, 100'ü aşan kurumsal iş birliği ve %18,75’lik aylık satış hacmi artış ortalamasıyla, kısa sürede hedeflerimizle paralel %99 kadın girişimci profilimizle ilk günde inandığımız yol ve kadın girişimcinin toplumdaki konumunu güçlendirme misyonuyla yolumuza devam etmekteyiz.
Ürün-pazar uyumunun ilk olumlu sonuçlarını MVP ürünümüzle aldığımızı deneyimlediğimiz bu süreçle birlikte, ürünün yeni versiyonundaki ihtiyaçların tespit edildiği, operasyonu iyileştirmek ve operasyonel süreçlerde verimi artırabilmek amaçlı belirlenen gerekliliklerin de netleştiği bir yılı geride bıraktık.
Yazılım alt yapısında partnership modele geçerken, AI teknolojiklerini ürünümüze katmayı hedeflediğimiz, ortak bir vizyonda buluştuğumuz partnerimizle, yalnız satın almaya giden süreci kısalttığımız değil, aynı zamanda ürünümüzün teknolojik alt yapısını da çağın ve sektörün gerekliliklerine uygun hale getireceğimiz bir planlama sürecine gireceğiz. B2B kanalından aldığımız olumlu yaratımları artırabilmek yönünde, 2023 yılında insan kaynağı yaratımının her iki kanalı da olumlu yönde beslemesini ve takımda büyümeye gidilmesini planlamaktayız. Bunlarla eş zamanlı olarak, büyümeye yönelik operasyonel düzenleme gerekliliklerin de sağlanmasıyla, diğer şehirlerimizdeki operasyonlara da start vermeyi hedeflemekteyiz.
Önceki yatırım turu sonrası Yönetim Kurulu kararlarıyla izahnamede belirtilen bütçelerde, ülke enflasyonist ortamı sebepli yaşanan sapmalar dolayısıyla, pazarlamaya çok düşük bir bütçe ayrılmak durumunda kalmış, mevcutta gelinen aşama organik olarak sağlanmıştır. Pazaryeri modelinde olmamız ve sektörün gereklilikleri sebepli, pazarlamanın, büyüme aşamalarında önemli bir rolü olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Yeni yatırım turu ile marka işbirlikleri ve 360derece pazarlama çalışmaları ile bu kapsamda markanın bilinirliğine yönelik çalışmaları da artırmayı planlamaktayız.
Özetle yeni yatırım turunu, büyüme hedeflerimizle orantılı bir çerçevede, yazılımda versiyon ikiye geçişi partnership modelinde kurgulama, takımda insan kaynağı ihtiyacını karşılama, operasyonel iyileştirmeler ve pazarlamayı 360 derece kullanabilmek önceliğinde planlıyoruz.
Pastacıdan, 2023 yılını ürünün yeni versiyona geçişi 8 aylık süreçte tamamen organik, pazarlama kaynağı ayırmadan gerçekleşen 500 adeti aşan siparişleri, fon aktarım sonrası gerek üründe planlanan iyileştirmeler gerek pazarlama çalışmaları ve marka işbirlikleri gerekse de sahada artırılan B2B çalışmalarının artışıyla 3000 adete ulaşmayı hedeflemekteyiz. Aylık ciro artış ortalamamızın %11'lere ulaştığı noktada bu sipariş adetleri bizim için oldukça ulaşılır planlamada yer almaktadır. Bu kapsamda, her yıl, bir önceki yılın 3 katı büyümeyi minimum hedef olarak koymakta ve planlamalarımızı bunu asgari ölçüde sağlayabilecek şekilde yapmaktayız.
Uygulamamızda yer alan alt üye işyerlerimizin sezonsal oluşan, farklı şehirlerde yer alan şubeleşme süreçleriyle, şehir dışı operasyonlarımızı önceliklendirmeyi planlamaktayız. Yaz sezonunda yazlık yörelerde yaşanan yoğunluğu kaçırmamak adına bu yönde çalışmalarımız başlamıştır. 2024 ikinci çeyreğinde diğer büyük şehirlerde alt üye işyeri edinimlerimizi tamamlamayı, 2024 üçüncü çeyreği itibariyle faaliyetlerimize başlamayı planlamaktayız.
2023 iş planlarımız arasında Private Label ürünler çıkarmak üzerine bazı şef ve pastanelerimizle görüşmelerimizi başlatmış bulunmaktayız. Burada marka bilinirliğine katkıda bulunurken, operasyon ve pazarlama gücümüzü de kullanarak yeni bir iş modelini hızlıca ürünümüze entegre etmeyi planlamaktayız.
2025 yılı ikinci çeyreği itibariyle yurt dışı pazarına "virtual kitchen" ve ''PL'' modelleriyle girmeyi planlamakta, bu kurgular üzerine danışmanlıklar almakta ve ön çalışmaları yapmaktayız. Bu iş modelini yurt dışı pazarlarına hızlı girişi sağlayabilmek amacıyla planlamaktayız. 2023 son çeyrekte PL modelimizde ürün tadımlarına İskandinav ülkeleriyle başladık. 2023 sonu - 2024 başı itibariyle ilk parti sevkiyatı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Mevcut konumumuzda, sektörün önde gelen pazar yerlerinin ilgi alanına, şimdiden girdiğimizi paylaşmaktan mutluluk duyar, 8 ila 10 yıl içinde, dikeyde ayrışan bir pazar yeri olarak konumlanmamız avantajını kullanarak, merge ya da exit senaryoları üzerine faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.
İş fikrini 2021 yılında projelendirdiğimiz ve yazılım süreçlerine başladığımız girişimimiz, fikir sahibi kurucumuzun kişisel bir tecrübesi üzerine ortaya çıkmıştır. Oğluna pasta yaptırma süreçlerinde karşılaştığı zorluklar sebepli, sektörün problemleri üzerine yoğunlaşan Çiğdem Gülgen Engin, sektörün potansiyeli üzerine pazar araştırmaları ve fizibiliteleri gerçekleştirmiştir. O günkü iş fikri ve iş planıyla, bugün Pastacıdan advisory board da yer alan TRAngels Kurucularından Nalan Uysal'ın da kuruluş itibariyle eş zamanlı lider yatırımcı olarak konumlanması akabinde, takımın oluşmaya başladığı, paydaş kazanımlarının netleştiği, ürünün ve fikrin MVP öncesi aşamaya geldiği 2022 yılında fonbulucu üzerinden tohum aşamasında yatırım turunu gerçekleştirerek başarılı bir kampanya yürütmüş ve %8 pay arzı ile hedeflenen yatırım tutarının %20 üzerinde bir yatırımcı talebiyle ile kaynak girişi sağlamıştır.
Ürünün çıkış noktasında yaşanan gecikmeler sebepli, takımda yaşanan dönüşüm ve yazılımda gerçekleşen strateji değişikliğiyle ürün-pazar uyumunu mümkün olan en kısa sürede deneyimleyebilmek hedeflenmiştir. Fon kullanım süresi bu aksamalar sebepli planlanandan uzun sürmüş, en optimum şekilde fonun hedeflenen amaca yönelik kullanılması sağlanmıştır.
Henüz fikir aşamasına 36 şefin kayıt süreçleriyle başlayan PASTACIDAN, 2022, operasyonumuzun alt yapı çalışmaları, şef ve üye kazanımları ve uygulamanın MVP modülünün hayata geçirilmesi ile geçmiş, 2022 Kasım ayında İstanbul’un hem Avrupa hem de Anadolu yakalarında 70 Adet üye üretici ile başlayan test satışlarımız, yeni yıl arifesinde oluşan özellikli ürün satışlarıyla desteklenerek 2023 itibariyle organik satışlara başlamıştır.
İş modeline B2B kanalını da ekleyerek, 2023 ikinci çeyrek itibariyle 150+ üretici, 500+ sipariş, 3000+ adet bazında siparişe ulaşmıştır. Koruduğumuz %99'u kadın girişimci üreticimizle ilk günden edindiğimiz kadının toplumdaki konumunu güçlendirme misyonumuzla yolumuza devam ediyoruz.
İlk 8 aylık süreçte tamamen organik, pazarlama kaynağı ayırmadan gerçekleşen, 5000'i aşan indirme sayısı, 500 adeti aşan sipariş adeti, 3750'i aşan ürün bazında sipariş adeti, %18.75'a varan aylık satış hacmi artış ortalaması, deprem felaketinde yaşanan düşüş ivmesinde seyreden 1.5 aylık sürece rağmen %11'i geçen aylık işlem hacmi artış ortalamasını yakaladığımız, kurumsal sipariş sayımızın 200'ü geçtiği noktadayız. Hedeflerimiz doğrultusunda, sağladığımız paydaş ilişkileri, lider yatırımcılarımız Nalan Uysal ve Can Kıraç başta olmak üzere, tüm yatırımcılarımız da varlığı ve bizlere olan inancıyla yolumuza devam ediyoruz.
PASTACIDAN, tasarım pasta, günlük tatlı, çikolata dikeyinde ayrışan pazar yeri olarak konumlanmış yenilikçi bir teknoloji şirketidir. Sektörün, kayıt dışılık, şeffaflık, repütasyon, zaman, ve lojistik gibi temel sorunlarına çözüm getirmenin yanı sıra kadın üretici ve kadın girişimcinin toplumdaki konumunu güçlendirme boyutlu sosyal sorumluluk tarafı da üstlendiği misyonun bir parçasıdır.
Biz, Pastacıdan olarak, şeflerin ürünlerini ve içeriklerini paylaşabilmelerini, buradan kolaylıkla satış yapabilmelerini, PR ve tanıtıma zaman harcamadan cirolarını arttırabilmelerine yönelik bir uygulama geliştirip, tüketicilerin de onlara kolaylıkla erişimini mümkün kılarken, lojistik paydaşımızı da uygun bir şekilde konumlandırarak sektörün en temel sorunlarından bir diğerine daha çözüm getirmeyi planladık.
Ürünümüze dair ilk çalışmalarımıza, 2021 yılı 3. çeyreğinde başlanmış, yazılım biriminde co-founder olarak konumlanan arkadaşımızın taahhütlerini beklenen doğrultuda ve zaman planında gerçekleştirememesi sebebiyle, 2022 ilk çeyrekte karşılıklı yollarımızı ayırma kararı alınmıştır.
Fonun aktarım süreçleri akabinde teknik yönetime, Yapı ve Kredi Bankası ve Halk Bankası'nda "Head of IT" birimlerinde görev almış ve kurumsal hayatı sonlandırırken, girişim ekosistemine olan ilgisini PASTACIDAN'a önceki turda yaptığı yatırımla ve İTÜ Çekirdek mentörlüğüyle tanıdığımız Önder Haydaroğlu, takımımız teknik yönetim birimine katılmıştır. Kendisiyle pazarı kaçırmamak ve pazar validasyonunu hızlıca görebilme amaçlı ürün tarafında strateji değişikliği noktasında karar alınmış ve ürünümüzün MVP versiyon gereklilikleri, entegrasyon, süreçleri kendisi yönetiminde konumlanmıştır. 2022 son çeyrekte test siparişleri alınmaya başlanmış, Aralık 2022'de ürün uygulama mağazalarında testleri tamamlanmış, yılbaşı destekli siparişlerle organik siparişler almaya başlanmıştır. Bu süreçlerle eş zamanlı "partnership" modelinde çalışma kurgusuyla, deneyimli yazılım şirketleriyle görüşmelerimiz oldukça ayrıntılı ve titizlikle yönetilmiş, nihayetlenme aşamasındadır.
Biz ayrıca PASTACIDAN olarak, sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik ilkesiyle üretim yapan şeflerimizin de varlığı ve ürünleriyle, her tür pasta/tatlı sever tüketiciye hitap eden, özellikli mutfakları uygulamamızda barındırmayı amaçlıyoruz. Spesifik ürün odaklı pazar yeri olmaması sebepli 150'yi aşan üreticimizle hissettiğimiz güven ve güç birliği, ilerlediğimiz yolun doğruluğuna inancımızı artırmaktadır.
Pazara henüz çok yeni çıktığımız aylarda iş ve gelir modelimize eklediğimiz B2B kanalı gelişmelerine istinaden, firmaların çalışanlarına özel iş birlikleri ihtiyaçlarıyla çalışmalarımızı başlattığımızı B2B ‘de daha fazla ciro potansiyeli barındırdığını öngördüğümüz bir satış kanalı olan otel ve restoranlar kanalı üzerinde de paralelde aynı gerekçelerle yoğun bir çalışma yürütüyor, toplu siparişler alarak, şeflerimize yansıttığımız, bu operasyonu verimli sorununa da çözüm getirme noktasına geldiğimizi paylaşmak isterim.
Kurucu - Genel Müdür
A. Çiğdem (Gülgen) Engin, Koç Üniversitesi ve London School of Economics and Political Science’ da
ekonomi eğitimi almıştır. Kariyerine satış ve pazarlama alanında ihtisaslaşarak başlamış ve 10 yıl kadar
aile şirketlerinde yönetim deneyimi edinmiştir. Yerli ve yabancı birçok markanın satış ve pazarlama
süreç ve strateji geliştirme danışmanlığını üstlenen Engin, bu yetkinliğini proje bazlı ekonomi
danışmanlığı rolüyle de pekiştirmiştir. Bir yılı aşkın süredir teknoloji tabanlı iş fikri Pastacıdan üzerinde
tam zamanlı çalışmakta olan kurucu, mevcutta yönetimde, finansta ve iş geliştirme tarafında rol almaktadır.
Teknik Lider
Bilgi Teknolojileri ve İş Yönetimi alanlarında 30 yıllık mesleki deneyimi boyunca BT'nin çeşitli proje/aktivite ve disiplinlerinde sistem destek/proje ve program yönetimi, analiz ve yazılım geliştirme, süreç tasarım ve yönetimi, BT Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm gibi farklı rollerde görev alan Haydaroğlu, Yapı Kredi Bankasında Süreç ve Program Yönetiminden ve BT Altyapı ve Operasyon Yönetiminden sorumlu Grup Direktörü (eVP), Halk Bankası’nda da Dijital Dönüşümden sorumlu Grup Direktörü (eVP) olarak görev aldı. 2022 yılı itibariyle girişim ekosistemine gönüllü katkıları olmuş, Nisan ayı itibariyle teknoloji tabanlı girişim fikri Pastacıdan'da teknik yönetimde yer almaktadır. Aynı zamanda Pastacıdan nitelikli yatırımcı ortağıdır.
Satış Operasyon Lideri
Pastacıdan şirketinde Satış Operasyon Lideri olarak görev alan Hülya Tacenur, Ankara Üniversitesi Kimya bölümü mezunudur. 19 yıl farklı özel bankaların bireysel pazarlama ve özel bankacılık portföy yönetimi departmanlarında yöneticilik görevini icra eden Tacenur, 4 yıl Güney Afrika’da yaşamıştır. İstanbul’a dönüş yaptıktan sonra profesyonel hayatına girişim ekosisteminde devam etme kararı almış, 2022 yılı üçüncü çeyreği itibariyle müşteri ilişkileri yönetimi konusunda edindiği tecrübeleriyle Pastacıdan bünyesine katılarak, satış - operasyon süreçlerinin yönetimi görevini üstlenmiştir . B2B iş modelinin Pastacıdan'a katılımını sağlamıştır.
Dijital Pazarlama ve Operasyon Lideri
Doruk Orbay, Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Lisans mezunudur. Bahçeşehir Üniversitesi’nde Pazarlama Yüksek Lisans eğitimini 2022 yılında tamamlamıştır. Start-up’lara olan ilgisinden ötürü, kariyerine girişimlerde başlamıştır. Pastacıdan’ın dijital pazarlama ve dijital operasyon süreçlerinin yürütülmesinde rol oynamaktadır.
Sosyal Medya ve İletişim Lideri
Bilgi Üniversitesi - Görsel İletişim ve Tasarım mezunu olan Yılmaz, freelance formatında ve ajans geçmişiyle grafik tasarım ve içerik oluşturmada 5 yıllık profesyonel deneyime sahiptir. Altınmarka Grup'ta Baylan markası için içerik oluşturma ve dijital pazarlama iletişimi uzmanı olarak görev alan Ece Yılmaz, 2023 Ocak ayı itibariyle, Pastacıdan'da sosyal medya yönetimi ve kurumsal iletişim süreçlerinde rol oynamaktadır.
Pazarlama Lideri
Ayşegül (Eran) Engin, Yeditepe Üniversitesi Grafik Tasarım ve Yeditepe Üniversitesi Pazarlama MBA eğitimi almıştır. Kariyerine D&R'da grafik tasarımcı olarak başlayıp, pazarlama uzmanı olarak devam etmiştir. 6 senelik çalışma hayatından sonra kariyerine freelance grafik tasarımcı olarak devam etmiş olan Eran, Pastacıdan'ın fikir aşamaları itibariyle takımın ana kadrosunda yer almakta, pazarlama süreçlerini yürütmektedir.
Önemli Açıklama
Sermaye piyasalarında yapacağınız işlemler sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle, işlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir.
Bu amaçla, lll-35/A.2 sayılı "Kitle Fonlaması Tebliği"nin 14‘üncü maddesinde öngörüldüğü üzere "Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu’nda yer alan aşağıdaki hususları anlamanız gerekmektedir.
Uyarı
İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz kuruluşun, Kurulca kitle fonlaması faaliyeti yürütmesi uygun görülen platformların yer aldığı listede bulunup bulunmadığını kontrol ediniz. Listede yer alan platformların bilgilerine www.spk.gov.tr web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bilgi formları Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına tabi değildir.
Risk Bildirimi
İşlem yapacağınız platform ile imzalanacak "Üyelik Sözleşmesi’nde belirtilen hususlara ek olarak, aşağıdaki hususları anlamanız çok önemlidir:
İşbu Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu, müşteriyi genel olarak mevcut riskler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamakta olup, kitle fonlaması faaliyetlerinden kaynaklanabilecek tüm riskleri kapsamayabilir. Dolayısıyla tasarruflarınızı bu tip yatırımlara yönlendirmeden önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmalısınız.
Yukarıdaki tüm hususları okuyup, anladığımı; işbu esasların uygulanması sırasında Platformun kusuru veya ihmali nedeniyle doğabilecek zararlarımı talep ve dava haklarım saklı kalmak kaydıyla özgür iradem sonucu bu " Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu"nu imzaladığımı ve bundan sonra Sözleşmeyi imzalayarak Formun bir örneğini aldığımı kabul ve beyan ederim.