Kiralamanın Pazaryerine Ortak Ol bir Teknoloji Projesidir
Yazılım Kategorisinde yer almakta ve İş Modeli B2B , B2C , C2C ve C2B’dir
1056 Yatırımcı Pay Aldı.
362 Nitelikli Yatırımcı Yatırım Yaptı.
Yatırımcılarımızdan gelen talepler doğrultusunda bedelsiz pay için oranlar güncellenmiştir. Şirketimizin 2. yatırım turuna katılarak yatırım yapan tüm yatırımcılarımızın bu güncelleme tarihi itibariyle en az 1.000 ₺ yeniden yatırım yaparak yatırım tutarlarını artırmaları durumunda toplam yatırımları için verilecek bedelsiz pay hediyesi %10 artırılmıştır. Bu kapsamda bedelsiz pay hediyesi, ilk 14 gün içerisinde yatırım yapan yatırımcılarımıza %30 yerine %40, 14. günden sonra yatırım yapan yatırımcılarımıza ise %20 yerine %30 olarak uygulanacaktır. Kampanya %100 hedefine ulaşana kadar ilk kez yatırım yaparak kampanyaya katılacak diğer tüm yatırımcılarımıza ise %20 yerine %30 bedelsiz pay hediye edilecektir.
Ortak, kısa süreli ihtiyaç duyulan ya da satın alma öncesi deneyimlemek istenilen ürünlerin kiralanabildiği bir kiralama platformudur. Kiralanabilir tüm ürün ve hizmetlerin ulaşılabileceği bir platform olma hedefiyle ilerleyen Ortak, Kiralamanın Pazaryeri mottosu ile yola çıktı. Kullanıcılarıyla buluştuğu ilk günlerde fonbulucu ile ilk yatırım turu kapsamında 4.680.000 ₺ yatırım alarak büyümeye başlayan Ortak, ilk kampanya hedeflerini gerçekleştirmiş olmanın haklı gururu içerisindedir. Pazaryeri olmanın ilk adımları olarak Yolcu360, Logitech, ViewSonic, Monster Notebook, KANZ Çocuk, Pierre Cardin Baby ve pek çok marka Ortak'a dahil olmuştur.
Bir pazaryeri olarak Ortak bireylere kullanmadıkları ürünleri kiraya vererek pasif gelirimkanı sağlarken, kurumsal markalar için de ürünlerini kiralama yoluyla kullanıcılara ulaştırabilecekleri güvenilir bir pazarlama ve satış kanalı, alternatif bir gelir modeli sunmaktadır. Bu bağlamda iş modelini başarılı yönetsel becerilerle sahada doğrulamış, tüm ortaklarına kazandırma noktasında emin adımlarla ilerlemektedir.
İlk Yatırım Turumuzu Tamamladık:
Vaadettiğimiz Hedeflere Ulaştık, Yeni Hedeflere Yelken Açtık:
İlgiyi Sürekli Artırdık!
Önemli Marka İşbirlikleri ile Portföyümüzü Genişlettik
Ortak Tarafından Kiraya Verilen Ürünleri Artırdık, Lojistik Operasyon Akışımızı Kurduk
Pazarlama Çalışmalarımızı Çeşitlendirdik
Ortak'ı yayınladığımız ve kullanıcılarımızla buluştuğumuz ikinci ayda gerçekleştirdiğimiz ilk yatırım turu ile hayata geçirdiğimiz uygulama ve iş modelisahada doğrulanmış ve hızlıca ölçeklenebileceğini ispatlamıştır. İlk yatırım turu sonrası faaliyetlerimiz ile sürekli olarak öğrenen bir anlayışla 2025 yılı içerisinde başabaş noktasına ulaşıp, yüksek karlılıkla tüm dünyada kiralama yapabilen bir pazaryeri platformu olabileceğimizi kanıtladık. Bu kapsamda yeni hedeflerimiz aşağıdaki gibidir;
Daha Önce 2 Exit Yapmış Tecrübeli Kurucu Ekip
Ortak, ulusal ve uluslararası arenada girişim yönetme, yatırım alma ve exit etme süreçlerinde deneyimli ve başarılı bir ekip tarafından kuruldu. 2003 yılında Amerika'da kurulan HobokenDelivery, Delivery.com'a exit edildi. Ortak kurucu ekibi tarafından kurulan bir başka girişim Moka Ödeme Kuruluşu ise 2021 yılında Türkiye İş Bankası'na exit edildi. Ortak'ın çatısı altında kurulduğu teknoloji şirketi Porte, kendi markaları ve diğer başarılı girişimleri ile yoluna devam etmektedir.
Gelişmekte Olan Sektör Dinamikleri
Z kuşağının ürünlere sahip olma yerine deneyimleme alışkanlığının öne çıkması ilepaylaşım ekonomisi farklı kullanım alanları ile hızla büyüyen bir pazar haline gelmiştir. 2022 yılında 387 Milyar USD olan pazar büyüklüğünün %7.7 Bileşik Yıllık Büyüme Oranı (CAGR) ile 2032 yılında 827 Milyar USD seviyesine çıkması beklenmektedir. Ortak'ta en popüler kategorilerden olan tüketici elektroniği kiralama pazarının da gelecek yıllarda hızlı bir büyüme oranı yakalaması beklenmektedir. 2023 yılında 66.09 Milyar USD seviyesinde olan pazarın %11.5 Bileşik Yıllık Büyüme Oranı (CAGR) ile 2028 yılında 114.61 Milyar USD seviyesine ulaşacağı öngörülmektedir.
Belirli kategoriler içerisinde kendi dikeyleri bulunan kiralama, ürün&eşya kiralama ve kiralama pazaryeri şeklinde çalışan yeni girişimler ile global pazarı hızla büyüyen bir iş modeli haline gelmiştir. 2015 yılında elektronik ürünlerin kiralanmasına olanak sağlayarak Almanya’da kurulan Grover, 2020 yılında aylık 100.000 kiralamanın üzerine çıkmış, Eylül 2022’ye kadar toplamda 2.300.000.000 USD yatırım almıştır. 2016 yılında kurulan kişiden kişiye ürün kiralama platformu Fatt LLama İngiltere ve Amerika’daki başarılı operasyonlarının ardından Ağustos 2022’de 41.500.000 USD Hygglo’ya exit edilmiştir. Temmuz 2021'de İngiltere'de kurulan Ooodlestoplamda 3.300.000 USD yatırım ve ve 12.000.000 USD finansman sağlamıştır.
İspatlanmış İş Modeli ve Büyüme İvmesi
Global pazarda 2 milyar dolar üzerinde finansman hacminin yakalandığını kiralama pazarı Türkiye'de son yıllarda hareketlenmeye başlamıştır. Pazara en son giren Ortak kısa sürede en önemli oyunculardan biri haline gelmiş ve geniş ürün yelpazesi, pazaryeri seçeneği, kurumsal kiralama kanalı gibi özellikleri ile öne çıkmıştır. Ocak 2023'ten Ocak 2024'e kadar Ortak ziyaretçi sayısında 36 kat, üye sayısında 13 kat, uygulama indirme sayısında 28 kat, rezervasyon talebi sayısında 20 kat ve toplam ciroda 46 kat büyümüştür.
Exit Potansiyeli
Ortak kurulduğu günden bugüne geçen yaklaşık 15 aylık dönemde gösterdiği büyüme ivmesi ile pazarda kendini ve iş modelini ispatlamıştır. İlk yatırım sonrası hedeflenenin üzerinde kârlılık oranı ile Ortak, iş planı başarısını da kanıtlamıştır. 4-6 yıllık iş planında 20+ Kat değerleme artışı öngörülmektedi
Ortak, 2022 yılında uluslararası ve ulusal pazarda girişim yönetme, yatırım alma ve exit süreçlerinde tecrübeli bir ekip tarafından teknoloji şirketi Porte bünyesinde kuruldu ve daha sonra şirketleşerek ilk yatırımını aldı. Porte'nin tarihçesinden kısaca bahsedecek olursak;
2022 yılının son çeyreğinde hayata geçirilen Ortak 'ın yolculuğu ise aşağıdaki şekilde devam etmektedir.
Ortak kiralanabilir tüm ürün ve hizmetlere ulaşılabilen bir kiralama platformu, bir başka deyişle kiralamanın pazaryeridir.Ortak ile halihazırda kiralama pazarı bulunan araç, karavan,villa kiralama sektörlerinin yanı sıra elektronik, anne&bebek, outdoor, medikal gibi kategorilerde de kiralama yapılabilmektedir. Aynı zamanda bir pazaryeri olarak Ortak, kullanıcıların kullanmadıkları ürünlerini ihtiyacı olan kullanıcılara kiraya vererek pasif gelir elde etmesini de sağlar.
Kiralamanın pazaryeri Ortak markalar için de alternatif bir satış&pazarlama kanalı olarak öne çıkmaktadır. Son kullanıcılara ürünlerini ulaştırmak isteyen markalar, Ortak üzerinden ürünlerini kiraya vererek çok daha fazla kullanıcıya ulaşma imkanı bulurlar. Kullanıcılar beğendiklerini ürünü Ortak üzerinden satın alabilir, böylece markalar için alternatif bir satış kanalı çözümü sunulmuş olur.
Kurumsal müşteriler için de Ortak verimli çözümler sunmaktadır. Firmalar proje bazlı, dönemsel ya da uzun vadeli ekipman veya demirbaş ihtiyaçlarını kiralayarak bakım, yenileme ve amortisman süresi gibi süreçler ile uğraşmak zorunda kalmazlar.
Bir pazaryeri olarak Ortak kendi kiraladığı ürünlerden kiralama, kiralama ömrü dolan ürünün satışı ve platformdaki bireysel ve kurumsal kiraya verenlerin yaptıkları kiralamalar üzerinden komisyon olarak gelir modellerini oluşturmaktadır.
Kurucu Ortak / Yönetim Kurulu Başkanu
1977 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Ardından Rutgers Business School’da MBA yaptı. 2003 yılında Amerika’da kurduğu ilk girişimi Hoboken Delivery’i 2005 yılında Delivery.com’a exit etti. 2006 yılında Amerika’dan Türkiye’ye posta yönlendirme hizmeti veren Amerikadaniste.com’u kuran Seyfi Erol, 2013 yılında Moka Ödeme Kuruluşu’nu kurucu ortak olarak hayata geçirmiştir. Türkiye’nin önde gelen fintech kuruluşlarından biri olan Moka, 2021 yılı başında Türkiye İş Bankası’na exit edilmiştir. 2022 yılı başında temelleri atılan Ortak’ta kurucu ortak olarak yer almakta, pazarlama faaliyetlerini yönetmektedir.
Kurucu Ortak / Yönetim Kurulu Başkan Yrd.
1973 yılında Mardin'de doğdu. Lisans eğitimi İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Bölümünde tamamladı. Ardından University of West London’da MBA yapmıştır. Amerikadaniste, Shippn, Shipzip, Boxinus ve Ortak markalarını bünyesinde bulunduran Porte’de Kurucu Ortak olarak yer almaktadır. 2022 yılı başında temelleri atılan Ortak’ta kurucu ortak olarak yer almakta, finansal faaliyetleri yönetmektedir.
Kurucu Ortak / Yönetim Kurulu Başkan Yrd.
1990 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Mühedislik Fakültesi’nde lisans Eğitimini tamamladıktan sonra Harvard Business School’da Executive Educaiton ve Strategy Execution eğitimleri almıştır. Amerikadaniste, Shippn, Shipzip, Boxinus ve Ortak markalarını bünyesinde bulunduran Porte’de Genel Müdür olarak görev almaktadır. 2022 başında temelleri atılan Ortak’ta kurucu ortak olarak görev almaktadır.
Kurum İçi Girişimci - İş Birim Müdürü (Head)
1992 yılında İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini Arnavutköy Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümünde lisans eğitimi aldı. Nisan 2021’de Porte’ye katılmış, 2022 ocak ayına kadar Amerikadaniste.com bünyesinde Dijital Ürün Uzmanı olarak çalışmıştır. 2022 yılı başında start verilen Ortak’ın kuruluşundan bugüne tüm süreçleri yönetmiştir. Ortak’ta tüm operasyonları yönetmekte, İş Birim Müdürü (Head) olarak görev yapmaktadır.
Yazılım Mimarı / Teknik Lider
Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tamamladı. 2009-2017 yılları arasında Artı Teknoloji firmasında katma değerli servisler, mobil uygulamalar konularında Turkcell, Vodafone, Nokia gibi büyük şirketlerle ortak yürütülen projelerde çalıştı. 2020-2021 arasında Vakıfbank’ta bireysel bankacılık uygulaması dönüşüm projesinde kıdemli iOS Geliştirici olarak görev aldı. 2021 başından beri Porte’de yazılım mimarı olarak çalışmaktadır. Ortak’ın teknoloji geliştirmelerinde IT takım lideri olarak görev almaktadır.
Front End Yazılım Geliştiricisi
2013 yılında Anadolu Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. 2015 yılından itibaren TRT dahil olmak üzere farklı firmalarda yazılım geliştirme uzmanı olarak görev aldı. 2022 yılı başında Ortak'a katıldı. Ortak'ta ön yüz teknoloji geliştirme süreçlerinde görev almaktadır.
Mobil Uygulama Geliştiricisi
Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 2017 yılında mezun oldu. 2018 yılından itibaren farklı şirketlerde mobil uygulama geliştiricisi olarak görev aldıktan sonra 2023 yılında Ortak'a katıldı. Ortak'ta mobil uygulama geliştirilmesi süreçlerinde görev almaktadır.
İş Geliştirme Yöneticisi
1988 Kırıkkale’de doğdu. Nisan 2023’te katıldığı Ortak’ta İş Geliştirme Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. 2012 yılından bu yana Ar-Ge teşvikleri, proje yönetimi ve iş geliştirme alanlarında çalışmış olup son olarak Sabancı Üniversitesi bünyesinde ulusal ve uluslararası iş geliştirme faaliyetlerini yürütmüş, start-up mentorluk programlarında yer almıştır.
Operasyon Uzmanı
1995 Yılında İstanbul’da doğdu. Eğitimine Anadolu Üniversitesi - Marka İletişimi bölümünde devam etmektedir. Müşteri deneyimi / eğitim ve kalite uzmanlığı olmak üzere çeşitli start up projelerinde yer aldı. Ocak 2023’ten beri Ortak’ta operasyon uzmanı olarak görev yapmaktadır.
Önemli Açıklama
Sermaye piyasalarında yapacağınız işlemler sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle, işlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir.
Bu amaçla, lll-35/A.2 sayılı "Kitle Fonlaması Tebliği"nin 14‘üncü maddesinde öngörüldüğü üzere "Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu’nda yer alan aşağıdaki hususları anlamanız gerekmektedir.
Uyarı
İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz kuruluşun, Kurulca kitle fonlaması faaliyeti yürütmesi uygun görülen platformların yer aldığı listede bulunup bulunmadığını kontrol ediniz. Listede yer alan platformların bilgilerine www.spk.gov.tr web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bilgi formları Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına tabi değildir.
Risk Bildirimi
İşlem yapacağınız platform ile imzalanacak "Üyelik Sözleşmesi’nde belirtilen hususlara ek olarak, aşağıdaki hususları anlamanız çok önemlidir:
İşbu Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu, müşteriyi genel olarak mevcut riskler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamakta olup, kitle fonlaması faaliyetlerinden kaynaklanabilecek tüm riskleri kapsamayabilir. Dolayısıyla tasarruflarınızı bu tip yatırımlara yönlendirmeden önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmalısınız.
Yukarıdaki tüm hususları okuyup, anladığımı; işbu esasların uygulanması sırasında Platformun kusuru veya ihmali nedeniyle doğabilecek zararlarımı talep ve dava haklarım saklı kalmak kaydıyla özgür iradem sonucu bu " Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu"nu imzaladığımı ve bundan sonra Sözleşmeyi imzalayarak Formun bir örneğini aldığımı kabul ve beyan ederim.