Kuşkonmaz Üretimi İlk Aşama bir Üretim Projesidir
Tarım, Gıda Kategorisinde yer almakta ve İş Modeli B2B’dir
1868 Yatırımcı Pay Aldı.
219 Nitelikli Yatırımcı Yatırım Yaptı.
Çok Önemli Açıklama:
Bu Kampanya İki Aşamalı Bir Kampanyadır!
Kampanyada ek fonlama yoktur. Kampanyanın süresi tamamlanana kadar açık kalacak olup fazla fonlamaya yatırımcı sayısının artması için müsade edilecektir!
Ön talepler, kampanyada oluşan fazla fonlamaya göre oransal olarak karşılanacaktır.
Bu kampanya Kuşkonmaz Üretimi amacıyla kurulacak Sparga1 Tarım A.Ş.'nin İlk Aşama kampanyasıdır. Bu kampanya ile şirket kuruluşu ve üretim hazırlıkları yapılacaktır. Bu kampanyanın başarıyla sonuçlanması akabinde fonlama tutarı kadar sermaye ile kurulmuş olan Sparga1 Tarım A.Ş. 60 ila 90 gün içerisinde üretim amaçlı ikinci bir kampanya yapacaktır. Yapılacak yeni kampanyada toplanan fon mevcut şirkete bedelli sermaye artırımı yolu ile konulacaktır. Bu nedenle ilk kampanyada yatırım yapan yatırımcılar ikinci kampanyaya da katılarak sermayedeki pay oranlarını koruyabilecektir.
Toplam yatırım bedeli 20.000.000 TL olup; iki kampanya ile bu miktar toplanacaktır. Bu amaçla ilk kampanya 4.000.000 TL değerinde olup işbu kampanyada belirtilen iş kalemleri fonlanacaktır. İkinci kampanya 16.000.000 TL değerinde olup, ikinci kampanyada belirtilen iş kalemleri fonlanacaktır. Aşağıdaki örneği lütfen dikkatlice inceleyiniz.
Örnek Hesaplama: Fonlama sonunda sermaye 4.000.000 TL olacağı için 1. Kampanyada 40.000 TL yatırım yaparak 28.000 Adet pay alabilirsiniz. (1 Pay =1,4286 TL). Sermayedeki payınız ise bu yatırımınız ile %0,7 olur. 2. Kampanyada sermaye 4 kat artırılarak 20.000.000 TL’ye çıkarıldığından sermaye içindeki %0,7 oranınızı korumak için aynı pay fiyatı üzerinden 160.000 TL daha yatırım yapmanız gerekir. Bu sayede sermayesi 20.000.000 TL olacak şirketten %0,7 payınıza karşılık 200.000 TL ödeyerek her biri 1,4286 TL olan paydan 140.000 Adet payınız oluşur.
*Yatırımcılardan hem birinci kampanyaya katılanlar hem de İkinci kampanyadaki bedelli sermaye artırımına oranlarını korumak amaçlı belirlenmiş tutarla katılanlar elde edilen kardan %7 daha fazla alma imtiyazına sahip olacaklardır.
*Şirketin dağıtılabilir karından %7 daha fazla kar payı almaya hak kazanan pay grubuna dağıtılacak tutar hesaplanırken toplam %30 paya sahip girişimciler bu hesaplama dışında tutulacaktır.
*Birinci ve ikinci kampanyaya katılarak pay oranlarını koruyan yatırımcılara elde edilen kardan %7 daha fazla alabilecekleri imtiyazlı paylar verilecektir.
*Birinci kampanyaya katılanlardan, bedelli sermaye artışına ikinci kampanyada iştirak etmezlerse veya kısmen ederlerse sermayedeki oranlarında seyrelme olacak ve kendilerine imtiyazsız paylar verilecektir.
*Birinci (bu kampanya) kampanyaya katılmayıp, sadece bedelli sermaye artırımı yapılacak ikinci kampanyaya katılan yatırımcılara da imtiyazsız paylar verilecektir.
Tarım ve üretimin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Kitle fonlaması modeli ile kuşkonmaz üretimi projemize dahil olacak yatırımcı ve paydaşlarımızla birlikte yüksek getirili, sağlıklı ve potansiyeli yüksek kuşkonmaz üretimi yaparak hep birlikte kazanacağımız sürdürülebilir bir model inşa etmek istiyoruz.
Kuşkonmaz tüketimi yurt dışında ve yurt içinde giderek artan bir eğilim içindedir. Dünya çapında halen üretim açığı vardır. Bu talebin büyük ölçekte tarımsal üretimle karşılanması gerekmektedir. Tüketici açısından sağlıklı bir besin olan kuşkonmaz folik asit deposu olduğu için rağbet görmektedir. Yatırımcı açısından ise katma değeri yüksek bir ürün olarak caziptir. Temel hedefimiz üretim alanlarını ilk aşamada 3.000-4.000 dönüm seviyesine getirerek yakın ve uzak pazarlarda söz sahibi olmaktır.
Kuşkonmaz, botanik morfolojide Asparagaceae familyasında yer alan otsu ve çok yıllık yapıya sahip bir monokotil bitki türüdür. Tarıma elverişli ve en çok yetiştirilen, değerli olan Asparagus officinalis L. türüdür. Bu tür; besin içeriği yüksek, ılıman ve serin iklim bitkisidir. Asparagus cinsi Asparagus, Protasparagus ve Myrsiphyllum olmak üzere üç alt cinsten oluşmuştur. Yaklaşık olarak 300’e yakın tür bulunmaktadır. Anadolu, Yakındoğu bölgesi ve Avrupa’da 100’e yakın tür yetişirken, 12 türün doğal olarak ülkemizde yetiştiği bilinmektedir. Bu yabani türler Asparagus acutifolius ve Asparagus verticillatus'dır. Çok yıllıktır. Bahar aylarında yer altı kök sisteminden toprak yüzeyine uzattığı sürgünleri tüketilmektedir. Anavatanı olarak Asya, Avrupa ve Afrika olduğu kabul edilir. Asparagus cinsi Asparagus, Protasparagus ve Myrsiphyllum olmak üzere üç alt cinsten oluşmuştur.
Kuşkonmazın tarihçesi incelendiğinde M.Ö. 3000 yıllarına kadar tarihlenmiş Mısır frizi üzerinde bir adak resmi olarak betimlenmiştir. Kuşkonmaz yetiştirme kültürüne ait ilk detaylar, Romalılar’ın imparatorluklarıyla birlikte Avrupa'ya yaydığını ve Haçlı birliklerinin 1212 tarihinde Arap ülkelerinden Ren vadisine kuşkonmaz tohumlarını getirdiğine dair kanıtların olduğu belirtilmiştir. Kuşkonmaz mineral maddeler (potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum) ile B (özellikle B6; folik asit), C vitaminleri bakımından insan sağlığı için yararlıdır. Ayrıca, flavonoidler ve saponinler dahil biyoaktif bileşenler açısından da oldukça zengin içeriklidir.
Kuşkonmazın İngilizce isim kökeni Latince sparagus kelimesinden gelmektedir. Latince isminde Yunanca’dan geldiği tahmin edilmektedir; ancak Yunanca’yada etimolojik farklılığından dolayı başka bir dilden geldiği rivayet edilir. Türkçeye yabani formunun dikenli olması ve kuşların üzerine konamamasından dolayı kuş-konmaz olarak geçmiştir.
Kuşkonmaz benzersiz aroması, tıbbi kullanımı ve afrodizyak etkileri sebebiyle MÖ 3000’den beri Mezopotomya ve çevresindeki kültürler tarafından sevilerek yetiştirilmiş ve kullanılmıştır. Roma İmparatorluğu döneminde Anadolu’dan (Yakındoğu) bölgesinden Avrupa’nın çeşitli bölgelerine götürülmüştür ve yetiştirilmeye başlanmıştır. Antik Yunan’da ve takip eden Roma İmparatorluğu döneminde mevsiminde taze tüketilen yemeği yapılmış ve kış kullanımı için kurutulmuştur. İmparator Augustus “Kuşkonmaz pişirmekten daha hızlı” ifadesini sıkça söyleyerek birlikleri çabucak harekete geçirme metaforunu kullanmıştır.
Kuşkonmazın kayda geçerek bugüne kadar gelen ilk tarifi Apicius’un yemek tarifleri kitabında rastlanmaktadır (MS 1. Yy). Bununla beraber tıbbi kullanımını içeren en eski kayıtlara yine Roma imparatorluğu döneminde çok rağbet ve saygı gören Galen isimli doktorun yararlı tıbbi bitkiler külliyatında rastlanmaktadır. Roma imparatorluğunun çöküşüyle beraber kuşkonmaz tıbbi önemini yitirmiştir. Kuşkonmazın ne kadar lezzetli ve tıbbi olarak mucizevi bir bitki olduğu Avrupa kültürleri tarafından uzun süre fark edilmemiştir. Fransız manastırlarında Ortaçağ’da döneminde yetiştirilmesine rağmen; yaygın kullanıma Avrupa bölgesinde yaşayan kültürler tarafından 16. Yy sonlarına kadar keşfedilmemiştir.
Osmanlı Dönemi
Osmanlı Devlet arşivlerinde saray mutfağında kuşkonmazın sık sık yer aldığı, ürettirilip ithal de edildiği anlaşılmaktadır.
Cumhuriyet Dönemi
Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1934’te yurt dışından kuşkonmaz tohumu getirterek Yalova Devlet Çiftliği’nde araştırma ve dikimi talimatını vermiştir. Özel davet ve konuklarına menülerde her zaman kuşkonmaz talep ettiği bilinmektedir.
Kuşkonmaz halkımızca iyi tanınmadığı için ülkemizde önemli miktarlarda üretilip tüketilen bir sebze değildir. Halkımızın kuşkonmaz tüketim alışkanlığı hemen hemen yok gibidir. Buna karşılık kuşkonmazın anavatanının Ön Asya olduğu pek çok araştırıcı tarafından kabul edilmiştir. Nitekim ülkemizin çok büyük bir bölümünde kuşkonmazın yabani formlarına geniş ölçüde rastlanmakta, bulunduğu yörelerde sebze olarak değerlendirilmektedir. İzmir ve çevresinde, Aydın, Muğla ve Manisa’da yabani formları bulunmakta ve ilkbaharda sebze olarak değerlendirilen yabani otlarla birlikte pazarlanmaktadır.
Kuşkonmaz ya da bilimsel ismiyle Asparagus officianalis, kuşkonmazgiller ailesine mensup çok yıllık bir bitkidir. Kuşkonmazın yer altı köklerinden bahar ayları esnasında toprak yüzeyine uzattığı sürgüleri kesilerek sebze olarak tüketilir.
Kuşkonmaz mineral maddeler (potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum) ile B (özellikle B6; folik asit), C vitaminleri bakımından insan sağlığı için yararlıdır. Ayrıca, flavonoidler ve saponinler dahil biyoaktif bileşenler açısından da oldukça zengin içeriklidir.
Kuşkonmaz üremenin de her safhasında faydalıdır
Üretim Süreci :
Kuşkonmazın başarılı bir şekilde üretilmesi, belirli bir toprak özellikleri, iyi drenaj ve doğru sıcaklık aralığı gibi katı yetiştirme koşulları gerektirir. . Üçüncü yıldan itibaren, sürgünler tüketilmek üzere hasat edilebilir. Ortaya çıkan sürgünlerin hasadı yalnızca belirli bir süre içinde yapılmaktadır. Hasadın yapılma süresi bitki yaşına bağlı olarak 3-12 hafta aralığındadır. Hasat süresi çeşitli tekniklerle 100 güne kadar uzatılabilir. Bitkinin bir sonraki kış boyunca hayatta kalması ve gelecek yılın sürgünlerini üretmesinde fotosentez ürünlerini depolaması için yapraklı bir taç üretmesine izin verilmesi gerekir. Kuşkonmaz bitkisindeki verim miktarı bir önceki yılın köklerinde biriken karbonhidrat oranına bağlıdır. Hasadı bitirme kararı bu kökler üzerinde yapılan testler ile belirlenir.
Gerekli Toprak Özellikleri
Kuşkonmazın 10 Yıllık Yaşam Döngüsü
1.Yıl
2.Yıl
3.Yıl
Çok yıllık üretim planı döngüsü ve ilk 4 yıl içerisindeki elde edilecek verimler:
Üretimin başlaması ile 3.Yıl 204.255 kg, 4.Yıl 439.149 kg, 5.Yıl 541.277 kg, 6.Yıl 520.851 kg, 7.Yıl 408.511 kg, 8.Yıl 388.085 kg, 9.Yıl 357.447 kg, 10.Yıl 306.383 kg, 11.Yıl 255.319 kg, 12.Yıl ise 234.894 kg üretim ve satış hedeflenmektedir.
Yönetim Kurulu Üyesi
Marmara Üniversitesi lisans sonrasında Cenevre Üniversitesi MBA' ini tamamlamıştır. Yurt içinde Sabancı Holding başta olmak üzere SHV Holding ve bağlı petrol şirketlerinde mali denetim ve iş geliştirme direktörlüğü görevlerinde bulunmuştur. Ayrıca farklı sektörlerde yönetim danışmanlığı yapmıştır. 2003 Yılında Nomad Tarım'ı kurarak tarım alanında çalışmalara başlamıştır.
Yönetim Kurulu Üyesi
Saint Michel Fransız lisesinde eğitimini tamamladıktan sonra Cenevre Üniversitesi Bilişim Sistemleri Yönetimini tamamlamıştır. 2 yıl kadar Cenevre'de kendi şirketinde ticaret ve yazılım geliştirme konularında hizmet vermiştir.2003 Yılında Nomad Tarım'ı kurarak tarım alanında çalışmalara başlamıştır.
Ziraat Mühendisi
Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Mühendisliği mezunu olan Gökhan Kabatepe 2011 yılından beri kuşkonmaz üretimi konusunda çalışan ve konusunda uzman bir mühendistir. Nomad Tarım'ın kendi ve sözleşmeli üreticilerine ait üretim alanlarının teknik takip ve denetim işleri ve tüm zirai uygulamaları konusunda görev almaktadır.
Ziraat Mühendisi
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olan Ayberk Yücesoy farklı tarım şirketlerinde yaptığı stajlarla uzmanlaşmıştır. Nomad Tarım'ın ve sözleşmeli üreticilerinin üretim alanlarında zirai uygulamaları tohumculuk, fide üretimi ve ıslah konularında çalışmaktadır.
Yönetim Kurulu Üyesi
Yatırımcıları Temsilen
Yönetim Kurulu Üyesi
Yatırımcıları Temsilen
Yönetim Kurulu Üyesi
Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Önemli Açıklama
Sermaye piyasalarında yapacağınız işlemler sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle, işlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir.
Bu amaçla, lll-35/A.2 sayılı "Kitle Fonlaması Tebliği"nin 14‘üncü maddesinde öngörüldüğü üzere "Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu’nda yer alan aşağıdaki hususları anlamanız gerekmektedir.
Uyarı
İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz kuruluşun, Kurulca kitle fonlaması faaliyeti yürütmesi uygun görülen platformların yer aldığı listede bulunup bulunmadığını kontrol ediniz. Listede yer alan platformların bilgilerine www.spk.gov.tr web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bilgi formları Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına tabi değildir.
Risk Bildirimi
İşlem yapacağınız platform ile imzalanacak "Üyelik Sözleşmesi’nde belirtilen hususlara ek olarak, aşağıdaki hususları anlamanız çok önemlidir:
İşbu Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu, müşteriyi genel olarak mevcut riskler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamakta olup, kitle fonlaması faaliyetlerinden kaynaklanabilecek tüm riskleri kapsamayabilir. Dolayısıyla tasarruflarınızı bu tip yatırımlara yönlendirmeden önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmalısınız.
Yukarıdaki tüm hususları okuyup, anladığımı; işbu esasların uygulanması sırasında Platformun kusuru veya ihmali nedeniyle doğabilecek zararlarımı talep ve dava haklarım saklı kalmak kaydıyla özgür iradem sonucu bu " Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu"nu imzaladığımı ve bundan sonra Sözleşmeyi imzalayarak Formun bir örneğini aldığımı kabul ve beyan ederim.