Tapusor Emlak Bilgi Bankası bir Teknoloji Projesidir
Coğrafi Bilgi Sistemleri , Yapay Zeka ve Yazılım Kategorilerinde yer almakta ve İş Modeli B2B ve B2C’dir
50 Gün 8 Saat 32 Dakika
946 Yatırımcı Pay Aldı.
170 Nitelikli Yatırımcı Yatırım Yaptı.
Yatırım YapYatırım turumuzun başlama tarihi olan 22 Mayıs Pazartesi saat 10:00 itibari ile 10 iş günü içerisinde EFT veya Kredi Kartı ile yapılan yatırımlarda yatırımcılara %20 fazladan pay verilecektir. Bu kampanya 10 iş günü ile sınırlı olup, 2 Haziran 2023 Cuma günü 23:59'da sona erecektir. Ek paylar MKK nezdinde yapılacak pay dağıtımı esnasında yatırımcıların hesaplarına aktarılacaktır. Dağıtılacak bedelsiz paylar kurucu ortaklar Tuğçe Altun ve Ufuk Balcı'nın hisselerinden oransal olarak dağıtılacaktır.
Ayrıca 1.000 TL üzerinde pay alan tüm yatırımcılarımıza 5 adet gayrimenkul için Tapu Takip ve uyarı üyeliği 1 yıl boyunca hediye olarak sağlanacaktır. (Satış fiyatı 720 TL)
Mevcutta üye olan ve yukarıdaki limitlere göre yatırım kaynaklı hediyelerini hak eden kullanıcılarımızın üyelik süreleri hediye paketleri kadar uzatılacaktır.
Tapusor, Big-Data ve Yapay Zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilmiş Türkiye'nin en gelişmiş gayrimenkul odaklı karar destek sistemidir. Tapusor yazılımı, gayrimenkul sektöründe bir mülke ilişkin değer tahmini, fiyat geri dönüş oranı, arz talep hareketleri, teknik bilgi, sosyo ekonomik istatistik, yatırım puanı, imar bilgisi, kentsel dönüşüm, deprem risk puanı, kamulaştırma, sit alanı, orman alanı gibi yüzlerce başlıkta bilgiyi, kolay okunabilir raporlar halinde sunar.
Türkiye 85 Milyon nüfusu ve yaklaşık 280 Milyon tapu kaydı ile devasa bir gayrimenkul piyasasına sahiptir.
Tapusor 2023 Nisan ayı istatistiklerine göre IOS ve Android marketlerden toplamda 850 Bin kişi tarafından indirilmiştir. En popüler iş uygulamaları listesinde ilk 10 uygulama arasında yer almaktadır. Sadece bir aylık kullanıma bakıldığında sunucularımızın 40 milyondan fazla sorgu çağrısına cevap verdiği görüntülenmektedir.
www.tapusor.com adresinden veya mobil cihazlardan Tapusor mobil uygulamasını indirerek kendi gayrimenkulleriniz için inceleme yapabilir hem Tapusor'a hem de gayrimenkule yatırım kararı vermeden önce uygulamalarımızı test edebilirsiniz.
Yola çıkarken hedefimizde veri erişiminin çok zor ve doğru bilgiye ulaşmanın, profesyoneller için bile mümkün olmadığı emlak piyasasında, yenilikçi bir ürün çıkartmak vardı. Bugün Türkiye’nin en kapsamlı proptech uygulamasını geliştirmeyi başarmış durumdayız.
Mevcutta bireysel kullanıcılarımıza (BASIC Üye) sınırlı bir bilgi setini ücretsiz olarak kullandırıyoruz. Gün içinde bir kaç sorguya kadar ücretsiz ve sınırlandırılmış bilgi alınabiliyor. Emlak profesyonellerine (VIP, PRO ve BUSINESS Üye) ise aylık ücretli üyeliklerle hizmet veriyoruz. Emlak danışmanlık şirketleri ve bireysel profesyoneller ücretli abonelik yapmış üyelerimiz arasında yer almaktadır.
Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe teknolojiye dayalı, nitelikli ve şeffaf bir veri paylaşım modelinin bulunmaması tüm sektör temsilcilerini iş yapma süreçlerinde zorlamaktadır.
Gayrimenkul teknolojileri alanında Türkiye'nin en çok tercih edilen uygulaması olan Tapusor'u, gayrimenkulle ilgilenen herkesin erişebileceği ve kullanabileceği bir seviyeye getirmeyi hedefliyoruz. Ulusal düzeyde hedeflerimize ulaşıldıktan sonra, iş modelimizi farklı ülkelerde uygulamak için küresel pazarlarda yaygınlaştırmayı planlıyoruz.
Mevcut durumda firmanın öz kaynaklarıyla 1 milyona yakın mobil indirme ve yüzbinlerce kayıtlı üyeye ulaştık. Alacağımız yatırımı personel, pazarlama ve reklam bütçesi olarak kullanacağız. B2B alanındaki yaygınlaşmamızı B2C alanında genişleteceğiz. Bireysel kullanıcı hedef kitlemizdeki en büyük pazar payını oluşturmaktadır. Servetinin büyük bölümünü gayrimenkulde tutan herkesin; alırken, satarken, kiralarken, kiraya verirken nitelikli bilgiye ihtiyacı bulunmaktadır.
Geliştirmeye devam ettiğimiz Tapu Takip ve Uyarı sistemi gayrimenkulleri 7/24 takip ederek herhangi bir gelişme yaşanması durumunda bildirimler oluşturarak sahibinin pozisyon almasını sağlayacaktır.
Hedefimiz, 5 yıl içinde 3.7 Milyon adet gayrimenkulün sisteme kayıt yapılıp, bireysel kullanıcının küçük bedellerle gayrimenkullerini düzenli bir şekilde takip edeceği bir sistem haline gelmektir.
Hepimiz için gayrimenkul çok değerli. Yatırım amaçlı edinilen veya miras kalan köydeki arsa, tarla, yazlık, kiralık işyeri gibi gayrimenkuller birçok insan için birikimlerinin çok büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunun yanında kredi alabilmenin yollarından biri gayrimenkul teminatı gösterebilmektir. Özetle her iş önce mülkiyetle başlamaktadır.
Dünya varlıklarının büyük bir bölümü gayrimenkullerden oluşmaktadır. Bu nedenle, para sahipleri için en büyük yatırım alanı gayrimenkullerdir. Ancak, gayrimenkul piyasasının hacmine rağmen, değer, fırsatlar ve risklerin takibi çok zahmetlidir. Bugün banka hesaplarımızdaki para, hisse senetleri veya kripto para birimlerimizin değerini anında öğrenebiliyoruz. Bankaların veya aracı kurumların uygulamalarından detaylı bilgileri alabileceğimiz gibi, radyo/TV haberleri, sosyal medya ve diğer kanallardan da piyasalardaki gelişmeleri takip edebiliyoruz. Ancak, bir emlak sahibinin en büyük varlık sınıfı olan mülkleri hakkında anlık bilgi alması neredeyse imkansızdır.
Tapusor da bu ihtiyacı gidermek amacıyla doğdu. Sadece bir adres, parsel numarası girerek veya harita üzerinden işaretleyerek anında seçilen gayrimenkulün güncel piyasa değerini öğrenebilirsiniz. Tapusor değer bilgisinin yanında, bazı durumlarda değerden daha önemli olan teknik bilgileri de raporlar. Zemin deprem durumu, orman, sit, kamulaştırma, kentsel dönüşüm, hava mania, imar plan bilgisi gibi onlarca teknik bilgi katmanına ulaşmanızı sağlar. Bunun yanında demografik bilgilere de anında ulaşabilirsiniz. Bu sayede örneğin satın alacağınız bir evin bulunduğu lokasyonda yaşayan nüfusun yaş ortalaması, yaygın araba markaları, sosyal imkanlar, restoran, kafe, hastane, okul imkanları, ulaşım imkanlarını kolayca raporlayabilirsiniz. Tapusor, bir mülkü takip edebilmenize ve değer değişimleri de dahil olmak üzere tüm teknik, sosyal ve ekonomik verilere anında erişebilmenize olanak sağlar.
Tuvimer AŞ. 2017 yılında kurulmuş bir Gayrimenkul Teknolojisi (Proptech ) şirketidir. Gayrimenkul piyasasında, ilişkilere ve duyumlara dayalı ticaret anlayışı yerine, bilgi temelli nitelikli danışmanlık hizmeti sunmak amacıyla faaliyetlerimize başladık. Proptech çözümlerimizi başlangıçta sadece kendi danışmanlıklarımız için kullanırken, 2020 yılı itibari ile ürünleştirme kararı alıp, ARGE odaklı çözümlerimizi geliştirdik.
Tapusor, farklı açık veri kaynaklarından topladığı verileri Big Data teknolojisi ile depolayarak, makine öğrenmesi ve yapay zeka ile analiz etmektedir.
Topladığımız verilerinden önemli başlıklar şunlardır;
Tapusor teknolojisi harita tabanlı, ağırlıklı olarak coğrafi bilgi sistemlerinin kullanıldığı bir platformdur. Yüzlerce farklı açık kaynaktan elde edilen, akıllandırılan ve gayrimenkul ile ilişkilendirilen veriler harita üzerinde coğrafi konumlandırılarak sunulmaktadır. Google nasıl bir kelime aradığınızda farklı kaynaklardan elde ettiği bilgileri bizlere sunuyor ise, Tapusor da herhangi bir lokasyon seçtiğinizde yüzlerce farklı kaynaktan elde ettiği gayrimenkul odaklı bilgileri yorumluyor. Hem noktasal (parsel) bazlı hem de üst ölçek bölgesel bazlı analizleri yapıp, bilgi ekranları üzerinde görüntüleyip, saniyeler içerisinde raporlayabilmektedir.
Mobil Platform uygulamaları ve web uygulaması ile geniş kapsamlı bilgiler sorgulanabilmektedir. Ayıra farkı nitelikteki ve detaydaki 5 adet raporu saniyeler içinde üretebilmektedir. Algoritmalar tarafından tam otomatik yöntemle üretilmiş örnek rapor ekte bulunmaktadır.
Rapor, sunum ve analiz robotu Türkçe, İngilizce, Almanca, Farsça, Arapça, Rusça olmak üzere 6 farklı dilde hizmet vermektedir. Son yıllarda yabancıların yoğun gayrimenkul ilgisi ürünümüze de yansımıştır.
Proje 5 ana üründe odaklanmıştır. Tüm ürünlerin temelinde Tapusor uygulama ve data servisleri bulunur. Web ve mobil erişimle yıllık üyelik modeline göre kullanım sağlanmaktadır.
Kurucu Ortak - Ar-Ge ve Üretim Sorumlusu
1979 yılında Trabzon’da doğan Kurtuluş Altun, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde tamamladıktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri konusunda master yaptı. Eğitim hayatı sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çeşitli birimlerinde görev aldı. İBB Yabancı Yatırımlar ve Koruma Uygulama Denetim Müdürlüklerinin kuruluşunda kurucu mühendis olarak yer aldı. Kamu görevi sonrası Tuvimer ARGE AŞ 'yi Türkiye'nin ilk Proptech şirketi olarak hayata geçirmiş oldu. Kendisinin uzmanlık alanları arasında gayrimenkul odaklı teknolojiler, konumsal veri tabanları, veri madenciliği ve anlamlandırma, ürün geliştirme, BIG Data teknolojileri, algoritma tasarımı bulunmaktadır. Halen bu görevlerin tamamında aktif görev almaktadır.
Kurucu Ortak - İş Geliştirme ve Ürünleştirme Sorumlusu
1971 yılında Malatya'da doğan Ufuk Balcı, lisans eğitimini İTÜ Geomatik Mühendisliğinde tamamladıktan sonra ilk girişimini yaptı ve 3 yıl teknoloji odaklı mühendislik işleri ile ilgilendi. Ardından 7 yıl Netcad Yazılım İstanbul Bölge Müdürlüğü, 10 yıl Netcad Genel Müdür Yardımcılığı, 7 yıl Netcad CEO görevlerini yerine getirdi. 2019 yılında Netcad Yazılım A.Ş. ortaklığından bir fon şirketine EXIT yaparak ayrıldı. Sonrasında Tuvimer ARGE Yazılım A.Ş. şirketine ve Teracity Yazılım A.Ş. şirketine hissedar oldu. Halen Teracity Yazılım AŞ. şirketinde yönetici ortak, yönetim kurulu üyesi olarak ve Tüvimer Arge Faailetleri AŞ 'de yönetici ortak olarak görev almaktadır. Ürün, ürünleştirme, pazar tutundurma, ekip kurma, finans, ARGE, satış, yurt dışı açılım, yatırım süreçleri konularında ciddi deneyime sahiptir.
Genel Müdür
1988 yılında Bulu'da doğan Şevki Çatladı, lisans eğitimini İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık bölümünde tamamladıktan sonra aynı üniversitede yüksek lisans eğitimi aldı. İnşaat, gayrimenkul, gıda, turizm, tekstil vb. alanlarda aile şirketlerinde yaklaşık 10 yıllık deneyim kazandıktan sonra Kalkınma Ajansları, Belediyeler, Kamu ve Özel Sektör için geliştirilen onlarca yurt içi ve yurt dışı projede; Proptech, kentsel dönüşüm, mimari proje, algoritma tasarımı, değerleme, fizibilite, dijital gayrimenkul okuryazarlığı ve gayrimenkul yatırımları alanlarında uzmanlık edindi. NTV ve Bloomberg’de kanallarında 30'dan fazla gayrimenkul programında konuşmacı, onlarca TV ve gazete haberinde sektörel analizler sundu.
Genel Müdür Yardımcısı - Üretim, Özel Proje Geliştirme
1987 yılında Tokat'da doğan Ömer Türkoğlu, lisans eğitimini İTÜ Şehir ve Bölge Planlama bölümünde tamamlamıştır. Öncelikle üniversitenin döner sermaye işlerinde, devamında kentsel dönüşüm, imar planlama, yatırım danışmanlığı, kentsel tasarım, bölgesel ve mekânsal gelişim stratejileri üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Üniversite ve yüksek lisans yıllarında yazılım ve dijital güvenlik sistemleri üzerine bir şirket kurarak özel sektör, kamu kurumlarına personel takibi ve raporlaması, ERP yazılımları ve donanımları kurulumu, kamera sistemleri, alarm ve 7/24 takip hizmeti verilmesi gibi konularda faaliyet gösterdi. Algoritma geliştirme, ürün yönetimi, şirket koordinatörlüğü, genel müdür yardımcılığı ve icra kurulu üyeliği gibi görevlerde bulundu.
Yazılım - Mobile Developer
Tapusor yazılım ekibinde Mobile Developer olarak görev alan Emre Karaca, İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunudur. Emre Karaca daha önce Moth, Unitopia, BusinessWalet, HaberTok isimli projelerde yer aldı. Tapusor yazılım ekibinde Flutter platformunda Tapusor Uygulaması yeni versiyonu üzerinde çalışmaktadır.
Data Uzmanı
Tapusor data ekibinde Data Uzmanı olarak görev alan Ceyda Kayapınar, Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü mezunudur. Ceyda Kayapınar daha önce Tuvius şirketinde görev aldı. Tapusor'da
Data Scientist olarak web scraping, veri güncelleme, işleme, temizleme, analiz ve test işlemleriyle ilgili görevleri üstlenmektedir. Ayrıca yeni ürün geliştirmeleriyle ilgili ARGE çalışmalarına da ciddi katkılar sağlamaktadır.
Yazılım - Backend Developer
Tapusor yazılım ekibinde yer alan Barış Yarar, İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunudur. Barış Yarar daha önce GameLab'a oyun geliştirme projelerinde yer aldı. Tapusor ürününde Backend ve Frontend projeleri üstlenmeye devam etmektedir.
Data - Veri Tabanı Uzmanı
Tapusor data ekibinde görev alan Elif Aşan, Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümünden mezundur. Elif Aşan daha önce Harita Mühendisliği’nin CBS , Kamulaştırma ve Yol projeleri alanları üzerine çalışmalarda bulundu. 2019 yılında TUVİUS (Türkiye Veri İşleme Üssü)’te Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) alanında çalışmaya başladıktan sonra ağırlıklı olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri konusunda uzmanlaştı. Tapusor'da Coğrafi Bilgi Sistemleri, Veritabanı Uzmanı görevlerini üstleniyor.
Yazılım - Mobile Developer
Tapusor yazılım ekibinde mobile developer olarak görev alan Hasan Can Altun, Gebze Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümüne devam etmektedir. Hasan Can Altun daha önce BinBin Scooters projesinde coğrafi analiz ve görselleştirme ve IOT projesinde görev aldı. Tapusor yazılım ekibinde Tapusor Flutter uygulaması üzerinde çalışmaktadır.
Yazılım - Frontend Developer
Tapusor yazılım ekibinde frontend developer olarak görev alan Emirhan Kayapınar, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunudur. Emirhan Kayapınar daha önce lisansı konusundaki işlerle ilgili çalışmalarda bulundu. Tapusor yazılım ekibinde forntend developer olarak görev alan Emirhan Kayapınar aynı zamanda backend ve mobile developer konularında çalışmalarda bulunmaktadır.
Satış - Kıdemli Satış Uzmanı
Tapusor satış ekibinde görev alan Mustafa Yılmaz lise mezunudur. Mustafa Yılmaz daha önce parakende ve eğlence sektöründe mağaza müdürlüğü, müdür yardımcılığı, satış konularında deneyimler kazandı. Ulusal ve uluslararası gayrimenkul projelerinin satış ve pazarlama işlerinde yoğun görevler üstlendi. Mustafa yılmaz Tapusor satış ekibinde kıdemli satış uzmanı olarak emlak ofislerinin sunum ve satış işlemlerini koordine etmektedir.
Data - Veri İşleme Lideri
Tapusor data ekibinde görev alan Aylin Gergin, Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünden mezundur. Aylin Gergin 2017 yılından beri Tapusor data ekibi içinde çeşitli görevlerde bulundu. Tapusor'da verilerin temini, ayıklama, akıllandırma, işleme, güncelleme, süreç takibi konularında ekip liderliği yapmaktadır.
Destek - Destek Uzmanı
Tapusor destek ekibinde görev alan Ayşegül Suiçmez, Bilişim Teknolojileri Web Tasarım ve Programlama mezunudur. Ayşegül Suiçmez daha önce anaokulu öğretmenliği, Arena Bilişim Satış Temsilcisi ve Cora Bilgisayar ofis çalışanı görevlerinde bulundu. Tapusor destek ekibinde satış sonrası destek görevine devam etmektedir.
Destek - Ofis Koordinatörü
Tapusor destek ekibinde görev alan Eda Keskin Çalkan, Kharkiv National Technical University Harita Mühendisliği bölümü mezunudur. Eda Keskin Çalkan daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar, Kudeb, Bimtaş bölümlerinde Coğrafi Bilgi Sistemi alanlarında onlarca projede bulundu. Gaboras AŞ de destek, satış, iş geliştirme süreçlerinde yer aldı. Eda Keskin Çalkan Tapusor Destek ekibinde koordinatör olarak görev almaktadır.
Yazılım - Full Stack Developer
Tapusor yazılım ekibinde Full Stack Developer olarak görev alan Ahmet Kayra Tüfekçi, Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümüne devam etmektedir. Ahmet Kayra Tüfekçi daha önce Data Enginner ve yazılım projelerinde yer aldı. Ahmet Kayra Tüfekçi Tapusor'da Front-End için Angular ve Back-End için NodeJS (Web Services/API) aracılığıyla emlak.tapusor.com, tapusor.com ve cp.tuvimer.com ürünleri üzerinde çalışmanktadır.
Yazılım - Full Stack Developer
Tapusor yazılım ekibinde Full Stack Developer olarak görev alan Fatih Doğan, İstanbul Aydın Üniversitesi Yazılım Mühendisliği mezunudur. Fatih Doğan Tapusor'da API, Backbone, Servis konularında görev almaktadır. 2016 yılından bu yana ekibimizde yer alan Fatih Doğan Tapusor projesinin her aşamasında bulunmuştur.
Akademik Danışman - Prof. Dr. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bölümü
Halen Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta olan Ebru Sezer’in araştırma alanı üst başlığı Yapay Zekâ’dır. Bu alanda ilk yayını 2006 yılında yapan Dr. Sezer’in, 70’den fazla araştırma makalesini SCI(E) kapsamındaki dergilerde yayınlamıştır. Alanında 250’den fazla bilimsel yayını olan Ebru Sezer’in ana araştırma konuları öğrenmede belirsizlik yönetimi (ambuguity in learning), konumsal kestirim (spatial inference), akıllı şehirler (smart cities) ve doğal dil işleme (natural language processing) şeklindedir.
Dr.Sezer yapay zeka alanında 6’sı bilimsel ve 25’den fazla üniversite sanayi işbirliği projesinde araştırmacı ve yürütücü gibi farklı rollerde çalışmış, yapay zeka çözümlerinin endüstriyel kullanımını mümkün kılan algoritmik ve metodolojik yaklaşımlar geliştirmiştir.
Halen Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zekâ Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmektedir.
Mevzuat ve Algoritma Danışmanı
1977 “İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunudur. 40 yıllık Kamu, özel sektör ve akademik kariyere sahiptir ve sektörümüzde oldukça önemli bir isimdir. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Anıtları kurulu üyelikleri kariyerinde Kentsel dönüşüm, yabancı yatırımlar, finansman pratiklerinin yanında pek çok yasa ve yönetmeliğin yazımında bulunmuştur. Bir süre akademisyen olarak görev yaptığını KTÜ de Halen Lisansüstü Doktora Programı Şehir ve Bölge Planlama Gayrimenkul Arz ve Değer Endekslerinin(GA-DE) Kısıtlı Alanlarda Takip Ölçme Değerlendirmesi üzerine yapmaktadır. Bu kapsamlarda TAPUSOR un algoritma dizaynlarında endeksler, skorlar ve yasal/yönetmeliklerin algoritmalar ile ilişkisinin kurulması konularında yönetim baş danışmanıdır.
Finansal ve M&A - Strateji Danışmanı
Yavuz Sirel, kariyerine 1979 yılında Türkiye Kalkınma Bankasında uzman yardımcısı olarak başlamış ve ayrıldığı 1995 yılına kadar bu bankada Kurumsal Finansman ve Sermaye Piyasaları departmanlarını yönetmiştir. Pek çok banka iştiraki şirketin yönetim kurulu üyeliğini ve başkanlığını yapmış ve aralarında Denizli Cam’ın da bulunduğu 30’un üzerinde banka iştirakinin halka arz ve/veya M&A işlemleri ile devrini gerçekleştirmiştir. Bankacılık kariyerini 1995 yılında sonlayan Yavuz, iki büyük şirketler grubunda (Mesa Mesken ve DOKAP Grubu) üst düzey yöneticilik (CFO ve CEO) yapmıştır. Daha sonra 2001 yılında Şirket bazında hizmet vererek danışmanlık kariyerine başlamış olup, 2007’den bu yana kurucu ortağı ve yöneticisi olduğu ARK FİNANSAL HİZMETLER Ltd. Şti’nde ortak ve yönetim kurulu üyesi olarak sürdürmektedir. Finansal Danışmanlıkta 22. yılını tamamlayan Yavuz, bu süre zarfında çok sayıda M&A ve finansman işlemini tamamlamıştır.
Sermaye piyasalarında yapacağınız işlemler sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle, işlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir.
Bu amaçla, 31641 sayılı "Kitle Fonlaması Tebliği (III – 35/A.2)"nin 14 üncü maddesinde öngörüldüğü üzere "Paya Dayalı Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu’nda yer alan aşağıdaki hususları anlamanız gerekmektedir.
İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz kuruluşun, Kurulca Paya Dayalı Kitle Fonlaması faaliyeti yürütmesi uygun görülen platformların yer aldığı listede bulunup bulunmadığını kontrol ediniz. Listede yer alan platformların bilgilerine www.spk.gov.tr web sitesinden ulaşabilirsiniz.
İşlem yapacağınız platform ile imzalanacak "Üyelik Sözleşmesi’nde belirtilen hususlara ek olarak, aşağıdaki hususları anlamanız çok önemlidir:
1- Platform nezdinde açtıracağınız hesap ve bu hesap üzerinden gerçekleştirilecek tüm işlemler için Sermaye Piyasası Kurulu, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve takas merkezleri tarafından çıkartılan ilgili her türlü mevzuat ve benzeri tüm idari düzenleme hükümleri uygulanacaktır.
2- Kitle fonlaması işlemleri çeşitli oranlarda risklere tabidir. Girişim şirketlerine ve/veya Projelere yapılan yatırımlar, özellikle de yatırılan paranın kısmen veya tamamen kaybedilmesi riski olmak üzere önemli maddi riskler içermektedirler.
3- Yatırımınızdan herhangi bir getiri elde edemeyebilirsiniz. Yatırımınız herhangi bir mevduat garantisi kapsamında değildir. Ayrıca erken aşama girişimlere yapılan yatırımlar genellikle herhangi bir temettü ödemesi sağlamamaktadır.
4- Kitle fonlaması yatırımları doğası gereği likit olmayan yatırımlardır. Yatırımınızı herhangi bir zamanda satamayabilirsiniz, satsanız bile yüksek işlem maliyetleriyle karşılaşabilirsiniz.
5- Girişim şirketinin ve/veya Projenin ticari hedeflerine ulaşamaması riski vardır. Geçmiş performans, gelecekteki sonuçların bir göstergesi olmadığı gibi, erken aşama girişimlerde geçmiş performans verisi dahi sunulamayabilir.
İşbu Paya Dayalı Kitle Fonlaması Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu, müşteriyi genel olarak mevcut riskler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamakta olup, kitle fonlaması faaliyetlerinden kaynaklanabilecek tüm riskleri kapsamayabilir. Dolayısıyla tasarruflarınızı bu tip yatırımlara yönlendirmeden önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmalısınız.